"Санмина България", някога завод "Оsram", е в ликвидация. За последния месец са освободени около 80% от работниците, останалите са в очакване. Новината потвърди за "Фокус" Атанас Кръстев, от Синдикат "Подкрепа“.  

По думите му, при масовите съкращения по закон трябва хората да се обявяват в бюрата по труда, социалните партньори трябва да наблюдават ситуацията.

Кръстев каза още, че при тях няма оплаквания от работниците ,които са съкратени, тъй като те нямат структура в този завод. Другият синдикат също няма. Някои от засегнатите работници, обаче се хвалели в социалната мрежа, че щели да ходят да работят в Германия, или в други близки държави, което било осигурено от европейските им партньори. 

"Има нещо гнило", каза Кръстев. Според него, цялата фирма с база край Пловдив или е била подложена на рекет от държавата в един момент, или мениджърският екип е създал проблема. 

"Това е типичният проблем за така наречените мултинационални компании, в които мениджърстките екипи лъжат и създават огромен проблем пред собствениците, като утежняват положението на работниците, за да може да печелят и ефектът е такъв", посочи Атанас Кръстев. 

Той припомни случая, когато голяма част от работниците бяха заразени по време на ковид кризата, тогава работниците са се обърнали към тях за помощ.

"С голямо удоволствие съм готов, заедно с вас медиите, да установим истината и  ако има пострадали хора да се борим за правата им.

Американската компания Sanmina Gorp придоби завода на немския гигант за осветителна техника Osram преди повече от две години, заедно с всичките служители, инвентар и оборудване.

Sanmina Corp е един от най-големите производители на електронни продукти, базиран в Сан Хосе, САЩ. Sanmina пое управлението на Osram заедно с около 800 служители, инвентар и оборудване. Заводът се намира между табелата, указваща изхода на Пловдив, и магистрала "Тракия".