Забраната за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили не е ефективно решение. Това каза заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори от БСП Альоша Даков, съобщиха от пресцентъра на партията. Групата на социалистите в Столичния общински съвет не подкрепи доклада за приемане на Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Въпреки това, той беше приет от управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС с подкрепата на Демократична България.

"Единственото добро в този доклад е неговото заглавие. Съдържанието обаче не отговаря на тази оценка. Няма как да подкрепим подобен подход, обясни Альоша Даков. - Убеден съм, че всички си даваме сметка за значението на този проблем. Но подобен подход, какъвто ни предложиха в този доклад, е неефективен. И ще се получи същият резултат като този, който имаме със синята и зелена зона за паркиране. В зоните правилата се спазват, а извън тях - всеки спира там, където намери - върху зелени площи, на тротоарите, на всяко свободно място".

Според Альоша Даков този резултат е постигнат заради неглижиране на проблема. Той очаква същото да се повтори и със забраната за влизане на най-замърсяващите автомобили в централната част на града. "Граничните зони ще бъдат натоварени с допълнителен трафик. Малките улички, пресечките на булевардите ще бъдат задръстени с тези цапащи автомобили", заяви той.

Альоша Даков коментира и забраната за използване на твърдо гориво - дърва и въглища - за отопление. "Изключително нелогична мярка със също толкова нелогичен срок, коментира той. - Погледнете стратегическите документи. В Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух до 2026 година първата мярка е за подмяна на отоплителните уреди и е остойностена на 250 млн. лв. А какво имаме като реализация до момента?! Колко домакинства са със сменени отоплителни уреди? Има два основни проекта за това. По единият целта е над 4500 домакинства да подменят уредите си. Към 9-месечието на тази година имаме изпълнение под 10%. А срокът на тази програма е 2024 година. Това са темповете, с които работи Столична община! Няма да коментирам огромното забавяне в информационната кампания и нейната неефективност по другата програма, която е за 44 млн. лв. Да не говорим за сериозните недостатъци. Единият от тях е свързан с гаранционния срок. Той е 2 години. А задължението е домакинствата да се отопляват 5 години с въпросния уред. Ако на третата година той дефектира, разбирате за чия сметка ще бъдат разходите. А тук говорим за домакинства, които не са с най-високите доходи".