През месец септември тази година за първи път Добрич беше домакин на фестивал на занаятите и изкуствата, който се проведе в АЕМО "Старият Добрич". Негов организатор беше Фондация "Добруджа - история, традиции, култура", с подкрепата на общината. Малко след този форум беше учредена Добруджанска задруга на занаятите и изкуството, в която членуват около 40 майстори и приложници от Добрич и съседни области. Задругата е отворена за нови членове от цялата страна. Създаден е каталог на местните занаяти. Неговият книжен вариант предстои да излезе от печат, предаде репортер на Агенция "Фокус". Готов е онлайн варинатът и вече е достъпен.

Идеята на Добруджанската задруга е да се създаде общност от творци и занаятчии, да се обменят полезна информация и опит, идеи и всички заедно да участват във форуми, които популяризират народния опит, традициите и българската култура. 

"В днешно време е много трудно майстори занаятчии и творци да търсят самостоятелно изяви. Затова идеята за фестивала и създаването на задругата беше приета много радушно. Работа в синхрон ще даде възможност news pic 2
©
за бъдещи съвместни участия. Искаме да създадем работеща програма през следващата година с повече участия. Дори сме си поставили като ангажимент и представяне в чужбина. В сферата на занаятите и изкуствата в момента има глад за хубави качествени продукти. Желанието е да възродим едновремешната традиция на магазини галерии от типа "Минерал сувенир", където се предлагаше качествена продукция", посочи Алексей Николов, председател на задругата, дизайнер и майстор в художествената обработка на накити, с над 30 години авторска дейност в страната и чужбина. 

По думите на Алексей Николов в годините назад е прекъсната връзката между процес на работа и изява на занаятчиите и приложниците. Необходими са стъпки за възвръщане на доверието на обществото към продукцията в тази сфера. Досега с изкуството и изработката на майсторите вдъхновява и чрез красотата на сътвореното обществото ни "диша", категоричен е Алексей Николов. И в този процес на възраждане на занаяти и приложно изкуство у нас е важна ролята на общността, която споделя сходни ценности, стремежи и създава усещане за единение и подкрепа.

Добруджанската задруга включва майстори с шир
©
ок спектър на занимания, уникални и интересни - изработване на мозайки от камък, дърводелство, стъклопис, текстил, изработка на накити, художествена керамика и много други. Както всяка общност задругата има управителен съвет с трима членове, художествен съвет, съставен от трима майстори занаятчии, има и почетни членове с дългогодишен опит и признание. Сред тях е обичаната народна певица Галина Дурмушлийска.

Идеята на задругата е да бъде създадено едно мащабно общество, в което занаятчии и приложници да намерят своето място и взаимно да се подкрепят в процеса на работа, отбеляза Алексей Николов. Партньор е Фондацията "Добруджа - история, традиции, култура". Тя е организатор на традиционните фермерски пазари в област Добрич, които се радват на голяма популярност и интерес и дават възможност за изява на множество майстори занаятчии и приложни художници в региона. "Партньорството между Добруджанската задруга на занаятите и изкуствата и Фондация "Добруджа - история, традиции, култура" има голямо бъдеще", категоричен е Алексей Николов. Това се дължи на създадения авторитет на фермеските пазари - традиционния всеки четвъртък в АЕМО "Старият Добрич" и гостуващия "Вкусът на Добруджа" с празнични издания в областния център, Каварна и Балчик.

Жулиета НИКОЛОВА