Александър Урумов представя новата си книга "Бутон в мозъка. Пътят към Армагедон“ в Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич на 20 март - понеделник, предаде репортер на "Фокус". Литературната вечер ще започне в 18:00 ч. във фоайето с пиано на библиотеката.

"Книгата е отговор на създалото се напрежение в обществото по повод т.н. джендър идеология и тревожните въпроси, които тя предизвиква - кой, как и защо иска да подчини умовете на хората, "възпитавайки" ги в новото нормално. Заплаха ли е Истанбулската конвенция? Дехуманизира ли се Европа? Свещена крава ли е Европейският съюз? Отпадат ли изконните християнски ценности в съвременното общество?", посочват от библиотеката.

Из книгата: "Мъжът не може да живее сам дори в Едемската градина. Раят е винаги за двама – мъж и жена. Няма еднополов рай. Адам спи дълбоко, докато Ева е създавана. Затова мъжете не могат да разберат жените, могат само да ги обичат".

Александър Урумов е роден през 1969 и завършва българска филология в СУ "Климент Охридски" през 1994 г., писател и драматург, експерт е по публична комуникация. Автор на книгите "Исус Христос - власт и политика" /2002/; "Приказки в края на времето" /2009/, отличен с награда за белетристичен дебют на конкурса "Южна пролет: (2010); "Малкото име на дните. Разкази" /2011/; "Тиква! Ботаника на чувствата. Разкази" /2013/; "Али Безсмъртния. Началото идва след края“ /2016/, написан по действителен случай, издаден на английски, немски и арабски, "Татко, обичай ме!" /2018/; "Летящото магаре. Избрани разкази" /2022/.

Автор е на седем пиеси, гледани от над 50 хиляди зрители у нас и в чужбина, сред които и на драматургичния текст "Лалугер", отличен с номинация на конкурса "Нова българска драма" (2010) и номинация за "Аскеер" (2011).

Жулиета НИКОЛОВА