Много е важно да се постави акцент върху промените в материалните и процесуални закони, които да доведат до постепенно изчезване на усещането в българските граждани, че към момента е налице дефицит на справедливост. Това коментира варненският народен представител от КП "Български възход“ Александър Николов, по време на срещата между членовете на правната комисия в НС с главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Николов посочи, че трябва да се обърне внимание, на факта, че голяма част от контакта, който имат българите с българската правосъдна система, се  осъществява в първоинстанционните и въззивните съдилища.

"В тази връзка, в последните години в разговора за правосъдната реформа, почти изцяло отсъства акцентът за подобряване на ефективността, бързината и справедливостта в правосъдието“, коментира още Николов.

Той добави, че по отношение на варненски избирателен район, години наред остава нерешен въпросът със Съдебната палата.

"Политиците увлечени в говоренето и в борбата между институциите, перефразирайки разделението на властите, като борба за надмощие, губят смисъла, който е вложен в Конституцията. А това е смисълът - да има взаимодействие по пътя на взаимния контрол. С огорчение чувам, че магистратите, като хора, които трябва да работят с материалния закон, в рамките на съдебния процес казват, че липсва диалог със законодателната власт.

Защото в българската политическа система от години битува едно много погрешно разбиране. Погрешното разбиране е, че българският народ е изпратил 240 души, които разбират от всичко.  Ролята на политиците е да умеят да създават екипи.  Екипи от хора, които работят в съответните сфери на обществения живот и в правото.

Правосъдието също не е изключение. В тази връзка считам, че следва да се направи разграничаване между политическия въпрос, който касае правосъдната реформа“, каза още народният представител.

Александър Николов коментира, че голяма част от българите приемат проблемите в съдебната система, като проблеми по висшите етажи на съдебната власт. А реално това, което ги настройва негативно и дава усещането за дефицит на правосъдие е липсата на реформи, които да доведат до ефективност и справедливост.

"Трябва да имаме законодателна инициатива, да внасяме законопроекти, които идват от хората работещи със закон, защото те са тези, които познават проблемите.

Именно това е основата на диалога.

От своя страна аз оставам на разположение всяка добра инициатива. Всяка среща, която можем да се убедим взаимно, че ще бъде полезна.

Ако успеем да променим законодателството в правилна посока, да върнем усещането за справедливост и частично разтоварим работата на първата и на втората инстанция, смятам че ще успеем да поставим началото на една реална правосъдна реформа и в крайна сметка да върнем доверието в системата на първо място“, категоричен бе Александър Николов.

Десислава ВАСИЛЕВА