Изразявам позицията на ПГ "Българския Възход“ и тя е, че ние сме за запазване - единствено на машинното гласуване, като форма на избор.  Ще се опитам да се аргументирам, изхождайки от положителното, тъй като голяма част от дебата  в медиите, а и в пленарна зала, доминира с негативното говорене. Това коментира пред Агенция "Фокус“ варненският депутат от КП "Български възход“ Александър Николов.

Той заяви, че  отчасти се съгласява с мотивите на вносителите, че действително желаят да дадат по-голяма възможност на хората, които гласуват и да се повиши избирателната активност. Предвид обаче ситуацията в обществото има една колизия между двете цели, които се преследват.

"Истината е, че гласуването с хартиени бюлетини и машини ще доведе до пълен хаос.

Между това да повишим избирателната активност -  чрез връщане на хартиените бюлетини и това да гарантираме свободната воля и честността на вота.

Връщането на хартиените бюлетини, дори да донесе евентуално повишаване на избирателната активност, ще опорочи свободната воля на избирателите, а изкривяването на вота ще бъде в много по-голяма степен. С хартията няма честен вот, поне на този етап.

На второ място чисто политически и държавнически, ако щете, не е сега времето, и не е момента парламента да започва своята работа с промени в изборното законодателство.

Всички излизаме, съгласяваме се, че държавата е в няколко кризи. Съгласяваме се, че трябва да има компромис. Съгласяваме се, че трябва да има консенсус.

Съгласяваме се, че всеки трябва да отстъпи с малко от конфликтното и да заложим на важното. Съгласяваме се, че трябва да направим всичко възможно да има работещо правителство и парламент.

Излъчваме такива послания към обществото. В същото време първия приоритет на част от партиите е да внесат промени в изборното законодателство, вероятно за да отиде някой в по-добра форма на избори.

Ето защо аз считам, че държавническият подход е правилният подход“, категоричен бе Николов.

Той отбеляза, че има поставена ясна отговорност пред българското общество, която  е да се състави работещо мнозинство, да се излъчи правителство, което ще поеме отговорност за определен период от време.

"Подкрепяме част от предложените идеите в трите законопроекта - състава на ЦИК да е съобразен с резултатите от последните избори, както и да се повиши доверието в машинното гласуване, но сме против  връщането на хартиената бюлетина“, каза в заключение народният представител.

Десислава ВАСИЛЕВА