От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармират за незаконна сеч на защитена територия Дуранкулашко езеро в Приморска Добруджа, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Според орнитолози изсичат се дървета, на които гнезди единствената колония от големи корморани по Северното ни Черноморие. От БДЗП посочват, че подобни нарушения е имало и преди. Преди около две години цялата гора с гнездящата колония на голям корморан на брега на езерото беше изсечена. Наблюдения показват, че Дуранкулашкото езеро, заедно с други защитени зони, като Мандра-Пода, остров Ибиша, Странджа и Бургаското езеро е с най-голяма численост на популацията. 

"След това посегателство колонията се премести на дървета на остров в самото езеро, който също е част от защитената територия. В момента и това убежище на вида се унищожава с голяма скорост", съобщават орнитолозите.

РИОСВ-Варна са сезирани вече два пъти за случая, тъй като за първия сигнал е направена проверка и не е установено нарушение. От дружеството обаче са направил снимки, които красноречиво показват какво се случва край Дуранкулашкото езеро.

Мястото е част от миграционния път на птиците, наречен Виа Понтика. Местообитание е на редки видове флора и фауна. "Отново сезирахме компетентните органи и силно се надяваме на бърза реакция. Припомняме, че големият корморан е приоритетен за опазване вид в защитената територия, а в режимите на зоната има строги забрани за сеч на единични или на групи дървета. Унищожаването на местообитанията на защитени видове е престъпление по Наказателния кодекс. Апелираме към по-голяма грижа и опазване на природното богатство в района", съобщават от БДЗП.

Жулиета НИКОЛОВА