Аквариумът във Варна с вход свободен по повод Международния ден на Черно море, предаде репортер на Агенция "Фокус“. От там допълват, че във връзка с Деня на Черно море - 31 октомври, Аквариум Варна ще работи с безплатен вход за деца до 7 години и 50% намаление на останалите билети.

Ето какво разказват за Черно море, специалистите от варненския аквариум:

Черно море е най-младото море на Земята. Било е сладководно езеро, което започва да се превръща в солено море в края на последната ледена епоха преди около 7000 години, когато водите от Средиземноморието са навлезли в него през Босфора.

Черно море интригува учените със своята уникална история, богати географски особености и изключително разнообразие от морски организми. Това е едно от най-изолираните вътрешни морета в света. Площта му е около 423 000 км2, а обемът - 547 000 км.

Средната му дълбочина е около 1 240 м, като в най дълбоката си част достига 2212 м. Черно море има две зони на живот - Крайбрежна зона и Открито море. В двете зони условията за живот са различни, както обитателите и техните приспособления за живот.

Срещат се общо 3774 морски организми, повечето от които безгръбначни и растения. По бреговете на Черно море можем да срещнем морски раци, миди Големият корморан и рапани. Животинският свят там е много разнообразен. Животински представители в открито море са водни бозайници и различни видове риба.

Най-известният бозайник е делфинът. Той изглежда като риба, но ражда малките си и диша с бели дробове. Този бозайник е застрашен от изчезване и затова е защитен вид.Основна причина за това е замърсяването на водите в морето.Делфините са най-големите животни в Черно море и се хранят основно с риба.

В морето има и много видове риба като сафрид, паламуд, цаца и калкан.

Калканът е дънна риба и има защитна окраска. Това приспособление му помага да се слее с околната среда и да се предпази от враговете си. Водораслите са единствените растения, които дават кислород на животните в Черно море.

В най-дълбоките части на Черно море няма обитатели, защото няма кислород.