Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна, решиха с пълно единодушиe общинските съветници на заседанието си днес, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Високото звание се присъжда за забележителния му принос към театралното изкуство в града, за високото актьорското майсторство и открояващо се артистично присъствие на варненска сцена.

75-годишният актьор е звезда на Драматичния театър "Стоян Бъчваров“ от 1975 г. Досега е изиграл над 100 роли от българската и световната драматургия, има и над 40 участия в кинопродукции. Богатата му биография включва и редица награди, сред които награда "Варна“, "Аскеер“, "Златна роза“, "Икар“ за чест и достойнство.

Общинските съветници одобриха и тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак "За заслуги към Варна" – златен, ще бъде удостоен Държавен куклен театър – Варна във връзка със 70-годишнината от основаването му и за заслуги към приобщаването на детската публика към сценичното изкуство. Същото отличие ще получи и Регионален телевизионен център – Варна за приноса му в популяризирането и документирането на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна и във връзка с 50-годишнината му. Другата одобрена номинация за златен почетен знак е на Държавната опера-Варна във връзка с 75-годишния й юбилей, за приноса й в развитието на оперното изкуство на града и за утвърждаването й като един от водещите оперни театри в България.

Със златни почетни знаци "За заслуги към Варна“ ще бъдат отличени и две личности. Единият е музикантът Марко Добрев, бивш директор на Варненската филхармония, с големи заслуги към варненската музикална култура от 70-те години до днес. Другият е варненският спортист Иван Иванов за приноса му към развитието на варненския и националния спорт.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония в Летния театър на празника на Варна – 15 август.

Началото на традицията за удостояване с почетни звания е поставено през юни 1879 г, когато кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите му към морския град. Оттогава до днес близо 170 души са удостоени със званието "Почетен гражданин на Варна“. Отличените със званията се вписват в Почетната книга на Общината.