Актьорите от Държавен куклен театър – Русе преминаха през специализиран двудневен тренинг "Движенчески клас за актьори“ този уикенд. Програмата, разработена от хореографката София Георгиева, цели повишаване на физическата и сценична подготовка на състава за предстоящи големи проекти.

Движенческият клас прилага иновативна методика, комбинираща елементи от йога, дихателни техники, координационни упражнения и практики за по-дълбока телесна осъзнатост. Георгиева, автор на метода и сертифициран йога инструктор, акцентира върху мобилността, стречинга, съзнателното дишане и работата с партньор като ключови за издръжливостта и сценичното присъствие на актьорите.

"Актьорът в 21-ви век е много повече от декламатор на текст. Той е инструмент за предаване на послания и създаване на различни метафизични светове“, споделя София Георгиева, автор на метода. Георгиева е сертифициран йога инструктор и утвърден хореограф с многобройни постановки в театъра, киното и музикални видеоклипове. През 2018 тя е хореограф на клипа "I Charleston Plovdiv" за Пловдив – Европейска столица на културата, а сред другите ѝ забележителни проекти са пиесите "Момо“ (2016) в Младежки театър "Николай Бинев“ и "Мизантроп“ (2014) на режисьора Петър Денчев.

От ръководството на Куклен театър – Русе не крият амбициите си да произвеждат за деца и за възрастни продукции от световен клас. "Инвестирането в състава е сред ключовите фактори за високото качество и това се доказва с всички награди и номинации на театъра в последните няколко години“, коментират те. В края на март на актьорите от трупата им предстои интензивен творчески уъркшоп с режисьорката Веселка Кунчева, който ще предшества нова голяма постановка през 2025 г.