Актуализират размера на таксите и цените на услуги в община Враца, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Предложение за промяната ще внесе кметът Калин Каменов на предстоящата сесия на местния парламент на 31 януари.

В докладната градоначалникът посочва, че цените не са променяни от 2011 г., като през този период минималната работна заплата се е повишила многократно от 240 лв. на 710 лв., което е с близо 300% повишение. Аналогично са се повишили и цените на материали, консумативи и горива, обезпечаващи дейностите на администрацията.

Промени се предвиждат при ползвателите на услугата "Домашен социален патронаж“, които след актуализацията на цените ще плащат депозитна вноска в размер на 80 лв., вместо 60 лв, за предоставяната услуга от общинското предприятие "Социални дейности “. 

Изменение в цените на услугите се предвиждат и при предлаганите от ОП "Обредни дейности“.

Цената за социално погребение се увеличава от 350 лв. на 460 лв. По отношение на някои празнични ритуали и услуги също се предлага увеличение на цените. За сключването на граждански брак в делничен ден двойките ще плащат 115 лева, а през почивните дни- 264 лв.

Ръст на цените се предвиждат и за някои от културните и развлекателни услуги в община Враца. Поскъпват таксите за ползване на зали, фоайета, изложбени площи и тераси в Младежкия дом, както и на сцената в парк "Дъбника“. Предвижда се и повишаване на цените за нощувка в хотел "Олимпийски надежди“, за ползване на зала "Вестител“ и плувния басейн.

15 лв. пък се предвижда да е таксата за възрастни посетители в пещера "Леденика“, а за ученици и пенсионери тя да е 12 лева. Актуализация на цените се налага и за ползване на атракционните влакчета. До Згориград возенето с тях ще струва 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца, а до "Леденика“ съответно- 10 и 6 лв.

В докладната на кмета Каменов се предвижда и актуализацията на цените на предлаганите услуги от ОП "БКС“-Враца, мотивирано със значителното увеличение на цените на горива, смазочни продукти, технически течности, техническа сол и магнезиев хлорид, изразходваните средства за поддръжка на налична и закупуване на нова механизация, техника и оборудване, необходими на предприятието за извършване на дейностите по предоставяне на услугите.