Активни проверки текат в хранителните магазини и заведенията във Великотърновска област преди предстоящите пролетни празници. Контролът извършват служители на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните, предаде кореспондент на "Фокус“. Собствениците на малките магазини казват, че не се притесняват от кампанията, тъй като тя е ежегодна и дори приветстват подобни проверки, за да ограничат некоректните сред тях.

От БАБХ оповестиха, че акцията се случва на територията на цялата страна. Техните служители влизат в търговски обекти, обектите за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Следи се за качеството на агнешкото месо, козунаците, яйца,та включително боядисаните, пресните зеленчуци и други. Проверяват се произхода и правилното съхранение, както и дали етикетирането и маркировката на продуктите са коректни.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за коректно представяне на информация, в случаи на предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз.

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.