Организацията и подготовката за изборния ден обсъдиха на работна среща в Областна администрация – Велико Търново експерти, секретарите на десетте общини в региона и представители на институциите, ангажирани с изборния процес. От пресцентъра на институцията уточняват за Агенция "Фокус“, че заседанието е председателствано от  областния управител инж. Георги Гугучков.

Представителят на "Електроразпределение Север“ АД РОЦ Горна Оряховица и Габрово Христо Недялков увери, че дружеството има готовност да реагира при евентуална авария. Подсигурени са допълнителни екипи, които, при нужда, ще се занимават само със сигнали за секционните избирателни комисии. За община Велико Търново екипите са три, а за всички останали – по един. Областният управител припомни, че при проблем с електрозахранването, машините имат ограничен ресурс за работа без електричество, след което трябва да се премине към хартиено гласуване, което би забавило процеса. За да не се случи това, от "Електроразпределение“ са осигурили резервни генератори и малки агрегати, които могат да захранят една машина при евентуално спиране на тока.

Доктор Веселка Стоянова от Центъра за спешна медицинска помощ съобщи, че това, което касае работата на Районната избирателна комисия е организирано и институцията ще реагира адекватно при необходимост.

"Все още не е ясно дали денят след изборите ще бъде учебен“, коментира началникът на РУО във Велико Търново Розалия Личева, тъй като 80% от изборните секции са разположени на територията на учебни институции. Очаква се заповед от Министерството на образованието, като се допуска вариант 3-ти октомври да е учебен, но не присъствен ден и учениците да имат онлайн занятия. Това обаче ще стане ясно следващата седмица.

Що се отнася до пожарната безопасност, комисар Красимир Кръстев, директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението“ увери, че почти всички секции вече са проверени. Достъпът до аварийните входове на училищата, където ще се провежда гласуване, е осигурен. Той допълни и, че от противопожарна гледна точка е наложително повишено внимание в изборния ден, особено ако в помещенията за гласуване се използват електрически отоплителни уреди.

Общините също са в готовност за деня на вота, коментираха главните секретари. До 29 септември ще стане ясно в кои болнични заведения и социални институции ще бъдат разкрити секции, а подвижни секции ще има в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Сухиндол. Членовете на секционните избирателни комисии ще преминат обучения на 27 и 28 септември, стана ясно още на срещата.

На 26 септември /понеделник/ около обяд се очаква в Областна администрация да пристигнат хартиените бюлетини, както и останалите изборни книжа, които на 28 септември /сряда/ по график ще бъдат разпределени към десетте общини на областта.

Създадена е и необходимата организация на първи октомври десетте общини да върнат демомашините в Областна администрация, след което устройствата ще се транспортират до определените пунктове за съхранение.