Акцията за почистване на военни паметници в Смолянско, инициирана от областния управител на Смолян, Стефан Сабрутев, продължава. Това съобщиха от Областна администрация – Смолян.

Утре, 1 юни ще бъде почистването на Паметника на загиналите за свободата на родината 1923 г. - 1944 г., който се намира срещу центъра на село Арда. В дейностите по отстраняване на буйната растителност около обекта ще участват служители на областна администрация Смолян, но всички желаещи да се включат в родолюбивата инициатива са добре дошли. 

Почистването е част от инициативата, която Областния управител на Област Смолян Стефан Сабрутев стартира с цел облагородяване на пространствата около военните паметници и паметни плочи на територията на община Смолян, които предците ни са издигнали в памет и прослава на безбройните герои, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството.

Паметникът на полк. Серафимов и загиналите във войните: 1915 - 1918 г ., 1944 - 1945 г. и падналите във борбата против фашизма и капитализма, намиращ се в местността "Могилата“ в село Полковник Серафимово, община Смолян бе първият обект, който бе почистен. Паметника на парашутистите, загинали във Втората световна война, издигнат от признателните родопчани преди село Бостина бе следващият обект, чието пространство бе облагородено в рамките на инициативата на Областният управител.

За да не допуснем да бъде забравена паметта на онези храбри българи, които посветиха себе си на България,  нека да почистим и облагородим пространствата около паметните места за почит към героите и бойната слава.