УМБАЛ Бургас се включва в националната кампания за подкрепа на пациентите с бета таласемия. Заболяването се нарича още "средиземноморска анемия“, а Бургас е ендемичен район – тук то се среща по-често от обичайното.

На 8 май се отбелязва Световният ден на пациентите с таласемия. Тя се лекува основно чрез кръвопреливане – пациентите се нуждаят от него на всеки 2 до 5 седмици, за да живеят. Мотото на кампанията е "Най-рядката кръвна група е тази, която липсва“, а целта е повече хора да станат съпричастни с тези болни и да дарят кръв, за да спасят живота им. Таласемиците са предимно млади хора - до 40 години, сред тях има и много деца.

Всеки месец само за тези пациенти са необходими около 320 кръводарители. А за бургаските таласемици са необходими поне 720 редовни кръводарители на година, сочат изчисленията в Отделението по трансфузионна хематология.

На 9 май в цялата страна ще се проведат акции по кръводаряване за пациентите с бета таласемия, като желаещите да се включат могат да се запишат в специално създадената платформа на този линк.

Целта е да се създаде организация, която да пести времето на кръводарителите. Тези, които не са успели да се запишат предварително, също няма да бъдат върнати – те могат направо да дойдат на място в посоченото време. 

В УМБАЛ Бургас акцията ще се проведе на 9 май от 7.30 до 14.00 часа. Събраната кръв ще бъде използвана за пациентите с бета-таласемия, както и за всички нуждаещи се. Линк към събитието във фейсбук - тук

Кампанията се организира от "Нобел Фарма“, с подкрепата на Националния център по трансфузионна хематология, УМБАЛ "Царица Йоанна“ – ИСУЛ София, УМБАЛ Бургас, Българската организация за доброволно кръводаряване, Фондация "Калинки за живот“ на децата с таласемия, Организацията на таласемиците в България.