Две от постоянните комисии към Общински съвет – Благоевград проведоха съвместно заседание, на което бе разгледано предложението, относно намерението на акционерното дружество, което предлага да поеме управлението на ФК "Пирин“ Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Припомняме, че преди близо два дни стана ясно, че благоевградчанинът Георги Спасов и бизнесменът от София Милен Стефанов са внесли предложение до кмета на Община Благоевград Методи Байкушев за управленско участие в развитието на футболен клуб "Пирин“ ЕООД Благоевград.

По време на заседанието на двете комисии кметът Байкушев представи кратка равносметка на случващото се клуба през последните месеци и добави, че за всички е ясно, че един общински футболен клуб е много трудно да бъде издържан.

На комисията присъства и самият Милен Стефанов, който разказа за себе си, че се занимава с аут сорс бизнес и директни продажби от 17 години.

"Оперираме в 21 държави с познати брандове като Дормео, Делимано, Топ шоп. Бизнесът е доста специфичен и няма допирни точки с познатите бизнеси, които влизат в спортните среди. През годините обаче сме работили с български отбори като рекламодатели и бяхме избрали "Лудогорец“ да е рекламно лице на един от брандовете. Специалист съм по изграждане на структури за финансово управление. Обичам футбола и случайно запознанство с Петър Занев ме въвлече в каузата "Пирин““, добави той.

От думите на Стефанов стана ясно, че пред около половин година е имал възможността да влезе постепенно от малкото към голямото.

"Цялата идея ме въвлече в детайлите. Аз и г-н Спасов имаме желание да бъдем част от тази структура. За нас това е бизнес структура и тези 10%, които остават в притежание на ОФК са с право на излъчване на представил на борда на директорите. Структурата е ясна. Относно финансовата част – ние заварваме положение, което е на минус. Съответно с движещи се ежедневно разходи. Предизвикателството бе голямо, защото осъзнахме, че идеята ни за изчистване на задълженията, трябва да покачим и спортно-техническия дух, така че да могат играчите да са боеспособни във втория сезон. Оцеляването им в първа лига е основен приоритет от бизнес гледна точка, защото идеята на клуба ще се промени, ако изпадне в по-долна дивизия, по отношение на приходите. Успяхме да намалим задълженията от 800 000 лв. на 300 000 лв., което ни даде възможност да подновим лиценза, защото комисиите в БФС имат доста специфични критерии за това. Ние бързахме, защото бяхме притиснати от времето за създаването на това акционерно дружество“, коментира още той.

По думите му дупката в бюджета на "Пирин“ е около 1,4 – 1,6 млн. лв. Стефанов каза, че това е конкретната сума, с която са се ангажирали и добави, че при сегашната структура на ОФК единственото захранване е от реклами.

"Очаква се бюджетите да нараснат до 6-7 млн. лв. В момента сме на абсолютния минимум за един клуб. Ние сме покрили не само тези задължения, но и стари такива без да имаме собственост. Договорите започват да изтичат това лято и всички рекламодатели искат намаление на договорите. Ние искаме те да бъдат коригирани заради инфлацията, но рекламодателите искат драстично намаляване. Основните приходи на клуба да от ТВ права, от УЕФА и ФИФА, спонсорства и реклами и от мачове. ТВ правата почти се изравняват с глобите на БФС и в клуба почти нищо не влиза от правата“,поясни инвеститорът.

По време на изслушването в комисията стана ясно също, че бизнес-планът, който имат от акционерното дружество е реалистичен и е до 2028. Той е устроен на идеята този бизнес проект да бъде устойчив и да привлича още хора, които да инвестират в него, а не да бъде тежестта само Милен Стефанов и Георги Спасов.

"Идеята на новото АД е не да стартира на чисто, а сме планирали изчистване на всички задължения – те са приемствани. Ние, за да вземем лиценз и да продължим да съществуваме, вървим по линията на изчистване за над 300 000 лв. Нямаме користни цели! Не приемаме форма на управление, в която ние да решаваме всичко. Дейността на г-н Занев е гордост за мен. Всеки инвеститор, който погледне задълженията, знае, че това нещо ще фалира, но след 6 месеца с г-н Занев, това не се случи“, коментира още Стефанов.

Припомняме, че Петър Занев пое управлението на ОФК "Пирин“ на 8 декември 2023 година. Тогава стана ясно, че клубът е в тежко финансово състояние. Тогава Занев обеща, че ще направи всичко възможно за намирането на нов собственик на клуба, което може да стане факт само след броени дни, когато предстои редовно заседание на Общински съвет – Благоевград.