В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил – "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история“, ще говорим за провелата се информационна среща във връзка със започналото кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. С подробностите ще ни запознае ръководителят на екипа – инж. Росица Плачкова, зам.-кмет на Община Кюстендил.

Млади художници от града под "Хисарлъка“ реализират проект "Изкуство без въглероден отпечатък". Концепцията е вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето на климата като цяло и намаляването на питейната вода в глобален мащаб. Повод да ви срещнем с ръководителя на школата "Новите майстори“ – Евгени Серафимов.

Ще ви разкажем за джамалджиите от кюстендилското село Жабокрът. Те се появяват в периода между Васильовден и Ивановден. Събеседник по темата ще бъде Олег Манов. Според народните вярвания от Коледа до Богоявление са така наречените Мръсни дни.  Мръсните дни и цялата същност на новогодишните обреди навежда на мисълта, че чрез тях не само и не просто се пожелава щастлива нова година. Те са обреди, чрез които светът се обновява, създава се отново от хаоса, от борбата между чисто и нечисто. И тъкмо затова в тези обреди основно значение играят огънят и водата – в края на цикъла, на Йордановден, Ивановден и Бабин ден всъщност идва пречистването с вода, идва обновлението на света. По темата ще чуем етнолога към Регионален исторически музей -  Кюстендил главен асистент Веска Спасова.

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.