В съвместното предаване на "Фокус" и Община Кюстендил – "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история“ ще говорим за предстоящото отбелязва на 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Предстои ни среща с доцент д-р Валентин Господинов, който е автор на паметния знак на Апостола в село Соволяно. Ще ви срещнем и със секретаря на читалище "Светлина" Корнелия Чизмова, която ще разкаже повече за това, по какъв начин жителите на село Соволяно приемат мястото за отдаване на почит и за легендите, свързани с идването на Васил Левски в населеното място.

Ще отворим вратите на рубриката – "Книгите, които ни свързват“. Наш гост ще бъде директорът на кюстендилската библиотека София Пейчева, която ще разкаже за една уникална книга, посветена на българския герой. Ще посетим Основно училище "Свети Свети Кирил и Методий", където е създаден клуб "Млади възрожденци". Ръководителят на младите родолюбци Ирина Вучкова ще разкаже повече за дейността на клуба, проведените инициативи и участието на учениците в проявите, свързани с отбелязване на годишнината от героичната смърт на Васил Левски. 

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.