В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил – "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история“ ще поставим акцент върху това, че за поредна година в Кюстендил ще бъдат наградени най-добрите спортисти. По темата ще чуем Стоян Стоянов, експерт "Спортни дейности" към Община Кюстендил.

Само след ден, на 20 декември, Българската православна църква ще почете Свети Игнатий. С Игнажден започва зимният цикъл от традиционните коледни и новогодишни народни празници. Именно на ще посветим минутите на предаването. Наш гост ще бъде архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия – архимандрит Исаак.

Ще ви разкажем и за народните вярвания, традиции и обичаи, свързани с празниците от зимния цикъл. За това ще разчитаме на етнолога към Регионален исторически музей – Кюстендил Веска Спасова. Ще ви срещнем и с Роза Гайдарова от етно център "Фурната“ в село Раждавица, която ще ни разкаже за подготовката за Бъдни вечер и посрещането на Рождество.

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.