В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил – "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история“, ще говорим за защитените територии, вековните гори и дървета. Събеседник ще бъде с главният еколог на Община Кюстендил Ирина Велкова.

Регионалният исторически музей в града под "Хисарлъка“ организира детска музейна работилница на тема "Опинчарство“. Образователните занимания запознават с един от най-старите занаяти, практикувани по нашите земи. Темата на ноемврийската музейна работилница обръща внимание и на героичните събития от ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война, която се явява в защита на Съединението. По темата ще говорим с музейният експерт Мирослава Таскова.

Ще отворим врати и за рубриката – "Книгите, които ни свързват“. Всеки втори понеделник от месеца съвместно с екипа на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", ви запознаваме с всичко ново и любопитно в света на книгите и Библиотеката. Темите днес – Наградите на Фондация "Глобални библиотеки – България“ и организирания форум на тема "Библиотеките днес". Ще ви предложим информация и за предстоящото представяне на две интересни книги и срещи с техните автори.

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.