В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил – "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история“, ще говорим за участието на Община Кюстендил в национална среща за споделяне на опит на тема "Общински фондове за местни инициативи". Участниците споделиха опита си в напредъка на фондовете - добри практики, резултати, ползите за общината и общностите, проблеми, решения и научени уроци. Фондът на Община Кюстендил беше изведен на преден план заради успешно реализираните повече от 100 местни инициативи и над 300 000 лева, вложени в малки инфраструктурни проекти. Събеседник по темата ще бъде Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти“. 

Кюстендил беше домакин на първата научна конференция на тема "Физическо възпитание и спорт – история, съвременно развитие, иновации“. Организатори на проявата бяха Община Кюстендил, Асоциацията на спортните педагози в България и Регионалният исторически музей в града. По темата ще разговаряме с професора от Националната спортна академия Симеон Йорданов. В рамките на предаването ще посетим кюстендилското село Лозно, където местното читалище ще отбележи своя вековен юбилей. Самодейната институция носи името на големия български възрожденец Петко Рачов Славейков. Секретарят на читалището Весела Гърленска ще разкаже за миналото и за настоящето на тази изконна българска институция.

На 8 ноември Православната църква ще отбележи деня на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил, известен сред българския народ като празника - Архангеловден. Повече за основната насоченост на обредните практики, които се извършват на празника, както и за изобразяването на светеца в църковната иконография ще ни разкаже Веска Спасова, етнолог в Регионален исторически музей – Кюстендил.

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.