В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил -"Кюстендил – град на хилядолетна култура и история", ще говорим за това, че заради високите цени на електроенергията след 26 октомври се въвежда режим на уличното осветление в малките населени места на община Кюстендил. Предстои покачване на местните данъци и такси. Заради злоупотреби обществените паркинги в централната градска част стават платени. По тези теми ще говори кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

По-високата цена на ученическия обяд в общинските училища влиза за разглеждане на сесия на местния парламент. Този четвъртък съветниците ще решават и въпроси за нова социална услуга – мобилна патронажна грижа, както и за нов проект, чрез който ще се осигури временна заетост на млади хора и на продължително безработни лица. За дневния ред на заседанието ще разкаже председателят на Общинския съвет в града – Иван Андонов. В предаването ще ви предложим информация и за нов проект, насочен към образованието и грижите в ранна детска възраст в Община Кюстендил. С подробностите ще ни запознае Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти“.

Ще гостуваме на Къща музей "Димитър Пешев“. Музеят притежава една от най-големите колекции от веществени и писмени извори свързана със спасяването и със спасителите на българските евреи. Само след ден ще бъдат отбелязани 20 години от откриването на историческия обект, който е точно копие на къщата, в която е живял известният кюстендилец Димитър Пешев, един от хората, работили за спасяването на хиляди евреи от нацистките лагери на смъртта. Наш събеседник ще бъде доцент д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.