Интригуваща среща с втория по важност инструмент в развитието на човешката цивилизация организира за децата и техните родители Академия КИТ, съобщиха от Академията.

На 16 април 2022 г. (събота) от 9:30 до 17:00 ч. в Академията в Пловдив на адрес на ул.“ Свети Климент“ 8 ще отвори врати еднодневна експозиция на "Музей

на Абакуса“.

Малки и големи гости ще имат изключителната възможност да се запознаят с абакусите по света, от древността до наши дни – от империята на инките, през средновековието, до двадесет и първото столетие.

Абакусът е служил за извършване на бързи пресмятания в търговията, инженерните и строителни дейности, както и в държавното управление. Сметалото е един от най-важните инструменти в развитието на човешката цивилизация.

На 16 април посетителите ще разберат как работи абакуса и каква е връзката му с калкулатора и съвременния компютър. Гостите ще разгледат книгите "Libra Abaci" на Фибоначи и "Margarita Philosophica" на Грегор Райш, които запознават с чудесата на математиката, а също и интересни материали, предоставени от Националния музей за американска история – един от първите плакати на IBM, гравюри с Мадам Аритметика и други репродукции.

На едно място са събрани уникални експонати - инструменти за изчисление като сметалото на инките юпана, изработено специално за изложбата от видния български керамист Димитър Каркеланов като репродукция на музеен образец.

Сред експонатите са и разнообразни видове сметала като китайското суан пан, японското соробан, руското счот и още видове юпана, принадлежащи на частната колекция на Кристина Върбанова - основател на първата школа по ментална аритметика в Пловдив.

--------------------------

За Академия КИТ:

Академия КИТ е създадена с убеждението, че всяко дете е откривател на бъдещето. Мисията на Академията е да допринесе детето да разгърне своя личен потенциал като му помага да усвои ценни умения на бъдещето.

Екипът на Академията работи с деца на възраст от 5 до 15 г. и вече шест години разработва и прилага за тях програми и бутикови обучения, насочени към развитие на детския интелект.

Основните цели на заниманията са:

•хармонично развитие на интелектуалните и творческите способности на детето

•развитие на концентрацията и вниманието

•самоувереност и инициативност

•развитие на креативността, абстрактното мислене и въображението;

•увеличаване на обема на паметта

•изграждане на любознателност и любов към ученето.

Новаторската школа организира обучения по ментална аритметика, школа Питагор (философията на математиката), емоционална интелигентност, етикет и обноски, краснопис и приложни изкуства.

Освен в Пловдив, Академия КИТ работи и в София, Смолян, Харманли, Хисаря, Раковски.

Повече за инициативите на Академия КИТ, включително полезна информация за работилниците и образователните програми, които организира – на уебсайта на Академията: academiakit.com