Министър-председателят акад. Николай Денков участва в дискусия на тема "Общини и държава заедно в решаване на проблемите“, която се провежда в Пампорово в рамките на заключителната конференция на НСОРБ за мандат 2019 – 2023 г., предаде репортер на "Фокус“. Той поздрави кметовете на общините за успешния мандат, който е бил извънреден, имайки предвид всичко, което се случи през него. "Споменахте, че сте работили при 7 правителства, като от тях съм участвал в 4. Съпреживявали сме тези трудности и заедно сме се борили по различен начин да преодоляваме проблемите и да търсим решения“, допълни акад. Денков. Той уточни, че единственият начин кметовете на общини да успеят да се справят с отговорностите, е да работят заедно, да се търси координации и най-ефективно разпределение на средствата.

Премиерът представи и част от числата за държавния бюджет, който предстои да бъде приет. "Общият бюджет на основните взаимоотношения между общините и централния бюджет са в размер на почти 7 млрд. лв. и това е увеличение с над 1,3 млрд. лв. или с малко над 24 % спрямо 22 г. Това увеличение трябва да компенсира и натрупаните проблеми в годините с няколко последователни кризи. Предстои разговорът за 2024 г., където ще се опитаме максимално да заложим политики, които са важни за вас. Ще се опитаме да компенсираме действията за забавянето приемането на бюджета максимално бързо до 3 % дефицит, със заложени и социални мерки и капиталови разходи, които са увеличени, минимизирайки всякакви възможни рискове и проблеми свързани с намалена събираемост, която виждаме от началото на годината“, поясни акад. Денков.

Той подчерта, че е важно тези допълнителни субсидии да бъдат правилно разпределени. "За капиталовите разходи е предвидено увеличение със 130 млн. лв. В изравнителните субсидии увеличението е с 25 млн. лв. Общата изравнителна субсидия става 404 млн. лв. Има допълнително предвидени 50 млн. лв за достигане на Минималната работна заплата в местните дейности за 2023 г. Има допълнителни средства в общинската администрация свързани с увеличение на текущите разходи със 140,5 млн. лв. и допълнително разходи за персонал с увеличение 72 млн. лв. от 1 юли. Още 60,6 млн. лв. и още 7,9 млн. лв. за ръст на минималната работна заплата“, допълни премиерът.  

Той посочи, че не е тайна, че и в областните центрове и общините има проблеми. "Дискусията днес и очакваните през следващите месеци е как да се помогнем взаимно вие на нас и ние на вас и вместо да търсим кой е виновен за бедствията да направим всичко възможно следващ път да няма. Подходът, който ще търсим е да се поставят системно проблемите и техните обмислени решения и да търсим консенсус и да го реализираме, за да се решават проблемите устойчиво“, добави акад. Денков.

Премиерът коментира и темата за децентрализацията, като посочи, че от 2015 г по темата децентрализация няма движение по тази посока. "Първо на е лесно и не се е състоял този диалог, в който местните власти могат да дефинират варианти за решения които да се приемат и реализират. С министъра на финансите говорехме и той увери, че веднага след приемането на бюджета за 2023 г е готов да влезе в дискусия с вас. Това е стилът, който ще се опитваме да следваме с МС – където има голям проблем и забавен проблем, да се опитваме да ги решаваме.

Нели ГЕРГЬОВСКА