Агенция "Фокус“ получи награда за медийно отразяване на библиотечни инициативи в Смолян, организирани от Регионална библиотека "Николай Вранчев, предаде репортер на "Фокус“. Колегата Нели Гергьовска получи признанието и грамотата от директора на културната институция Светлана Хаджиева на официалната церемония "Читател на годината 2022“, която се състоя в навечерието на най-светлите празници.  

Кореспондентът на Агенция "Фокус“ в Смолян от години отразява дейността на Регионалната библиотека в родопския град, която цели популяризиране на четенето сред младите хора и повишаването на броя на четящите хора в Смолян. На страниците на Агенцията сме акцентирали многократно на многобройните инициативи, организирани от библиотеката през годината. Сред тях са работата по различни проекти, сред които такива за превръщането на институцията в център за дигитализация на съдържание с местно културно съдържание и място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите.

Не са малко и на публикуваните статии за обогатяването на фонда на библиотеката с нови книги, провеждането на инициативи с деца, поетични вечери, представянето на книги на местни и външни автори, отбелязването на годишнини от рождението на видни писатели и поети с витрини в културното средище, както и организирането на изложби в залите на библиотеката.