Осем са официално регистрираните към момента партии и коалиции, заявили, че ще издигнат кандидати за кмет на Велико Търново на предстоящите местни избори, които ще са на 29 октомври, предаде кореспондент на "Фокус“.

Седем са ясните претенденти, като шестима от тях са мъже, има и една дама.

Трима от известните лица са с юридическо образование, има още един инженер, един архитект, един историк и журналист.

ПП ГЕРБ залагат на настоящия кмет на Даниел Панов, който ще се бори за рекорден четвърти мандат. През 2011-а Панов стана кмет на старата столица за първи първи път след балотаж с тогавашния кандидат на БСП. Вторият си и третият мандати, съответно през 2015-а и 2019-а той спечели на първи тур.

Според местните политически анализатори този път със сигурност ще има и втори тур на изборите, като Даниел Панов е сигурен претендент в него.

Останалите партии също заложиха на разпознаваеми в региона личности. Кандидатът на "Продължаваме промяната – Демократична България“ е инж. Йордан Терзийски, на "БСП за България“ - адвокат Ирена Стасинопулу, на "Възраждане“ - журналистът Стилян Найденов.

От "Има такъв народ“, които бяха едни от последните, обявили кандидатурата си, заложиха на доскорошния народен представител от региона адвокат Момчил Иванов. "Български възход“ влизат в битката с адвокат Венцислав Фоти. От партията на Красимир Каракачанов ВМРО пък издигнаха историкът и дългогодишен преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ доц. Милен Михов.

Още една партия е дала заявка за участие в кметските избори - "КОД“. Техният кандидат не е официално обявен, но това вероятно ще е друг местен адвокат – Мирослав Евтимов.

Крайният срок за регистрация е началото на следващата седмица.

Всички изброени партии и коалиции ще регистрират и листи за общински съветници за Велико Търново.