Липсват около 14-15 кв. см от кожата на главата на 5-годишното момченце от Пловдив, обезобразено при побой. От прокуратурата в града съобщиха, че майката и мъжът, с когото е живеела от година, многократно са малтретирали физически и вербално момченцето. Нараняванията му били животозастрашаващи, а зверствата са снимани с мобилен телефон.

Пъровоначално и майката, и партньорът ѝ бяха задържани, но снощи Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста мъжа и освободи жената с мярка "подписка" заради липса на доказателства, че е извършила престъплението.

Сигналът за насилието, което по първоначални данни продължило около два месеца, е подала лелята на момченцето. Към момента детето е под полицейска закрила и му предстои операция.

"Липсват около 14-15 кв. см от кожата на детето заедно с косата. Това не е охлузване, а дълбоко нараняване. Гледката, която видях, не е за всеки. Момчето е малтретирано. Данните са от началото на декември. Става дума за системен тормоз. Просто е било страшно", заяви адвокатът на детето Васил Попов.

Бащата на момченцето е в чужбина и двамата с майка му са в развод.

"Според събраните към момента доказателства става дума за особена жестокост. Затова са повдигнати обвинения", посочи наблюдаващият прокурор Бригита Байрякова.

Задържаният 35-годишен Петър Чернев, който е осъждан два пъти - за наркотици и за възпрепятстване на полицейски органи да изпълнят задълженията си, е заснемал с мобилния си телефон сцените с издевателствата над момченцето, твърди прокуратурата.

"Той създава клиповете. Присъства във видеата, заедно с малолетното дете", твърди прокурор Байрякова.

Чернев отрича обвиненията. Твърди, че момчето само се е изгорило с топла вода, докато било под душа в банята. Обвиняемият заяви, че съжалява, а случилото се било "неволен инцидент". Тази теза потвърждава и майката в първоначалните си обяснения. Тя твърди, че е пуснала врялата вода по погрешка, каза адвокат Йордан Давчев.

35-годишната Стела Алексиева запази мълчание, а защитникът ѝ заяви, че е грижовна майка.

"В момента тече разследване и ще бъде установено каква майка е и дали изобщо е участвала в това престъпление", каза адвокатът на жената - Велислава Илиева.

Според съда Алексиева не е виновна. Чернев обаче остава в ареста с мотива, че е с висока степен на обществена опасност и може да извърши друго престъпление, съобщава Нова тв.