Административният съд в Кюстендил проведе Ден на отворените врати, предаде репортер на "Фокус“. Инициативата премина под надслов "Открито за съдебната власт“ и беше с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите. В сградата на съда гостуваха възпитаници на Основно училище "Професор Марин Дринов“ и на  ПМГ "Проф. Емануил Иванов“.

Учениците имаха възможност да присъстват на открито съдебно заседание по касационни дела. След края на съдебното заседание съдия Табакова, лектор по Образователната програма, приветства младите хора с "добре дошли“ в Деня на отворените врати, подчертавайки важността на тази инициатива за постигане на по-добра информираност за работата на съда. "Разпределение на властите според Конституцията на Република България. Независимост на съдебната власт“ бе темата, по която съдия Табакова изнесе лекция пред присъстващите ученици. С множество примери от практиката магистратът активира младите хора да вземат участие в дискусия по обсъждането на различни казуси.

Учениците имаха възможност да усетят тежестта на съдийската тога, да седнат на съдийския стол, да разгледат съдебните зали, както и да се запознаят с работата на отделните служи.

Председателят на съда Иван Демиревски запозна младите хора с историята на административното правораздаване, с работата на съдиите и характера на делата, които се разглеждат в административния съд. На достъпен и разбираем език магистратът отговори на поставените към него въпроси, а именно: Как протича едно съдебно заседание? Каква е функцията на съдията? Какви са ролите на участниците в съдебния процес – прокурор, адвокат, юрисконсулт? Беседата се оказа изключително интересна за любознателната публика. Посочено бе, че всички административни актове подлежат на съдебен контрол, което е най-важната гаранция за защита правата на гражданите.

 

"Съдията трябва да бъде компетентен, справедлив и независим“-подчерта в своето изложение пред учениците съдия Демиревски.

Акцент на информационната кампания е поставен върху административното правораздаване, компетентността на административните съдилища и Върховния административен съд. Отбелязано беше, че през 2023 година  Административен съд – Кюстендил чества 16 години от неговото създаване, като дейността на съда е подчинена на стремежа за осигуряване на висок стандарт на правосъдие и превръщането на съдебната институция в ефективен гарант за върховенството на закона.

Венцеслав ИЛЧЕВ