Абсолютен прецедент се случи на днешното заседание на Пловдивския общински съвет относно одобряване на спечелил победител в конкурс за наем на ученическите столове в СУ "Св. Паисий Хилендарски" в район "Централен" и ОУ "Райна Княгиня", предава "Фокус".

Двата конкурса са спечелени от фирма "Фууд деливъри експрес" ЕООД. Яна Димитрова от "Браво, Пловдив" призова колегите си да гласуват против заради общественото недоволство, негативни публикации и незавършени проверки на фирмата с аргумента, че здравето на децата е абсолютен приоритет за всички. 

Апелът срещна очевидно неразбиране какво точно да се гласува. В резултат при  упражняването на вота за стола на СУ "Св. Паисий Хилендарски" кворумът се разпадна и точката не се прие дори с корекцията. 

При обсъждането на същия казус за ОУ "Райна Княгиня" се наложи допълнително разясняване на ситуацията. Предложението досега е влизало два пъти на сесия и не е събрало достатъчно гласове и директорът няма основания да прекрати процедурата. Има вероятност следващия път пак да го гледаме, коментира Савина Петкова. 

Славчо Атанасов заяви, че казусът е юридически и може да последват съдебни процедури, с които общината да бъде вкарана в съда. 

След 15 минути почивка по предложение на групата на ДБ-ПП Веселина Александрова предложи отлагане на точката за следваща сесия, за да се обмисли чисто юридически как да се обмисли нормалното изхранване на децата и да не се наруши закона. Предложението беше прието с 46 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се".

Подробности гледайте в прикаченото видео!