В сградата на Община Генерал Тошево, екипът на Областен информационен център – Добрич проведе публично обсъждане на концепцията "Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Добрич" на Агенция "Пътна инфраструктура".

В срещата участваха Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево, Николина Чапанова, директор на дирекция "Изпълнение на проекти по ОП Региони в растеж 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в АПИ, Марияна Пасева, началник отдел "Административно обслужване" в Областно пътно управление - Добрич, местни кметове и кметски наместници, общински експерти и граждани.

В концепцията е планирано рехабилитиране на 29,54 км третокласни пътища от републиканската пътна мрежа на територията на община Генерал Тошево. Предвижда се ремонт на 11,77 км от път III-2903 "гр. Генерал Тошево - с. Къпиново - с. Изворово - с. Красен - с. Росица - с. Лозница“ (в участъка Генерал Тошево – Изворово) и 17,77 км от път III-2904 "с. Захари Стояново - с. Дуранкулак“ (в участъка Кардам – Спасово). Общата индикативна стойност на проектите, включени в концепцията е 61 603 856 лв., които ще бъдат осигурени от Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 г., при одобрение на концепцията.

Реализацията на концепцията ще допринесе за постигането на устойчива и безопасна мобилност, подобряване на свързаността и достъпността в региона.

Планираните инвестиции ще доведат до безопасна инфраструктура, устойчива мобилност на населението, увеличаване на инвестициите в региона, създаване на нови работни места, намаляване на отделянето на вредни емисии на парникови газове и възможност за по-голям избор на местното население до здравни и образователни услуги; както и стимулиране развитието на културния и морски туризъм.

Изпълнението на проектните дейности ще подпомогнат и развитието на трансграничното сътрудничество чрез подобряване на достъпа до ГКПП Дуранкулак и ГКПП Йовково.

В края на общественото обсъждане, присъстващите подкрепиха концепцията и подчертаха важността от изпълнението на проектните дейности.

Всеки заинтересован може до 20 март 2024 г. да подкрепи или изрази мнение за концепцията чрез попълване на онлайн анкета. Също така могат да се изпращат препоръки, възражения, предложения или коментари за реализацията на концепциите на електронната поща на Областен информационен център - Добрич