На 20 март от 18 ч. в зала "Хасково" на пл. "Общински" 1 в град Хасково ще се проведе общественото обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции за транспортна осигуреност и устойчиво развитие на Община Хасково. Водещ партньор в разработването й е Агенция "Пътна инфраструктура", а срещата се организира от Областен информационен център – Хасково във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027.

В концепцията АПИ участва с предложение за изграждане на южната дъга (югоизточен и югозападен обход) от околовръстния път на Хасково, с приблизителна дължина около 12 км. Строителството на планираното трасе ще позволи изнасянето на тежкотоварния и транзитен трафик към периферните зони на града. Това ще облекчи движението по улична мрежа в населеното място, ще повиши безопасността и ще ограничи замърсяването на околната среда.

Концепцията предвижда още инвестиции в периферната градска зона – кв. Болярово. Реализацията на дейности заложени в концепцията ще допринесат за създаването на сигурна и функционална градска среда и за превръщането на града в комплексно пространство за делова активност и място за живеене.

Получаването на обществена подкрепа е едно от условията за одобряване на концепцията и ще допринесе за увеличаване на възможността планираните инвестиции да бъдат изпълнени със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.