Областна администрация – Русе информира, че Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ стартира тазгодишната кампания за набиране на проектни предложения за рехабилитация, интеграция и осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Проектите за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания ще се приемат до 19.04.2024 г. С такива могат да кандидатстват неправителствени организации на и за хора с увреждания, регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност, както и национално представени организации на хора с увреждания, регистрирани по Закона за кооперациите. По тях с до 16 000 лв. ще се финансират обучения за хора с увреждания, мероприятия за придобиване на умения за самостоятелен живот, рехабилитация, арт-терапия, посещения на културни мероприятия и други /Компонент 1/. Подкрепата за културни и спортни събития като фестивали, концерти, спектакли, изложби, спортни състезания ще бъде до 18 000 лв. /Компонент 2/. За  разработка на различни материали, помагала, наръчници и други, подпомагащи работата на и с хората с трайни увреждания, тяхното адаптиране, трудова и социална интеграция и реинтеграция организациите могат финансирането ще бъде в размер до 3500 лв. /Компонент 3/. С до 10 000 лв. ще се финансират дейности, насочени към промяна на обществените нагласи, за да бъдат възприемани хората с трайни увреждания като пълноценни граждани /Компонент 4/.

До 22.05.2024 г. ще се приемат проектните предложения за изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания. Допустими кандидати са държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи или стопанисващи обектите. По тази процедура ще се финансират с до 20 000 лв. дейности за осигуряване на външен достъп до обект за хора от целевата група /Компонент 1/ и за приспособяване на вътрешната среда на обекта за самостоятелното им посещение чрез строително-монтажни работи, монтиране на различни съоръжения за адаптиране за трайно пребиваване на хората от целевата група /Компонент 2/. Процедурата включва и дейности за изграждане на нови и преустройство на съществуващи асансьори или лифтови платформи /Компонент 3/. Максималният размер на субсидията е до 50 000 лв. за лифтови платформи и до 100 000 лв. за асансьори.

Подробна информация за Методиките за финансиране, условията и документите за кандидатстване по двете процедури може да бъде намерена на сайта на АХУ, рубрика Проекти/Програми/.

Проектните предложения, заедно с изискваните документи, за изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания, се подават в папка подредени систематично и с придружително писмо в деловодството на АХУ по един от следните начини: на място,  в деловодството на Агенцията за хората с увреждания, не по-късно от 17:30 часа на 22.05.2024 г. на адрес – гр. София, ул. "Софроний Врачански“ 104-106, на електронен носител /подписани и сканирани/ или на хартиен носител, придружен с електронен вариант на същите документи; чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка и с пощенско клеймо или куриер не по-късно от 17:30 часа на 22.05.2024 г. на посочения в т.1 адрес, на електронен носител /подписани и сканирани/ или на хартиен носител, придружен с електронен вариант на същите документи; по електронен път не по-късно от 17:30 часа на 22.05.2024 г., при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги или подписани и сканирани на посоченият електронен адрес на АХУ - e-mail: ahu_dostap@mlsp.government.bg.

Непосредствено след подаване на проектното предложение всеки кандидат е длъжен да изиска от АХУ входящ номер, с който е заведено проектното предложение в деловодната система, не по-късно от крайния срок за подаване на проектните предложения. Полученият входящ номер доказва, че проектното предложение е подадено в срок.

При необходимост от уточняване на подробности или получаване на допълнителна информация справка може да бъде получена на телефон: 02/ 931 80 95, 832 90 73.