Акт за установяване на административно нарушение състави на предишния кмет на Община Ловеч Корнелия Маринова Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това сочи доклад на АДФИ за извършена проверка за законосъобразност при провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждане на площадка за депониране – клетка №2 – етап I – от Регионалната система за управление на отпадъците и сключения договор за строителството.

Въпреки че не са установени данни за нарушение на изискванията на Закона за обществените поръчки при провеждане на процедурата за избор на изпълнител, е констатирано нарушение на бюджетната дисциплина от страна на действащия тогава кмет. Съгласно разпоредба от Закона за публичните финанси не се допуска извършване на разходи, натрупването на нови задължения за разходи и поемане на ангажименти за разходи, както и започването на програми или проекти, които не са предвидени в годишния бюджет на общината. При проверката инспекторите са установили, че към датата (15 август 2023 г.) на сключване на договора за изграждането на клетка №2 с избрания изпълнител с поет ангажимент за разходи на стойност близо 8 млн. лв не е налице по бюджета на общината планиране на средствата за реализиране на обекта. Самият бюджет за 2023 г. е приет от общинския съвет през септември м.г. Инспекторите посочват и че изграждането на клетка №2 не е включено и в капиталовата програма на общината за 2022 г.

За липсата на осигурено финансиране към момента на подписването на договора и към датата на откриването на строителната площадка кметът Страцимир Петков сигнализира в началото на годината Върховната касационна прокуратура и Окръжната прокуратура – Ловеч. Финансовата инспекция на АДФИ е във връзка с постановление на Окръжната прокуратура.

Междувременно строителството на площадката е спряно с Акт 10. Досега изпълнителят е издал фактури за 3,9 млн. лв. Средствата за разплащане по тях са заложени в капиталовата програма на Общината за 2024 г. Този месец със средства от целевата субсидия за капиталови разходи са платени 3,1 млн. лв.

Довършването на клетка №2 е сред обектите, одобрени за финансиране по инвестиционната програма за общински проекти от държавния бюджет.