Великотърновска област остава сред първенците в страната по брой на деца, настанени в приемни семейства. Това показва анализ на Националния екип по организация и управление на проекта "Приеми ме 2015“, предаде кореспондент на "Фокус“. Към края на февруари в 99 деца от региона са отглеждани от приемни родители. Те са разпределени в общо осем от десетте общини в областта. Сред децата, настанени в приемни семейства, има и 17, които са с увреждания.

Към края на февруари т.г. децата, отглеждани в приемни семейства по проекта "Приеми ме 2015“, са 1 532 за цялата страна.

Приемните семейства на територията на Великотърновска област са близо 100. Данните показват, че през 2022-а година от тях са изведени общо 43 деца. Причините за това са реинтеграция в биологичните семейства, осиновяване, настаняване в други социални услуги и навършване на пълнолетие.

Проектът "Приеми ме“ стартира през 2015-а. Неговата основна цел е да усъвършенства модела на предоставяне на социалната услуга "Приемна грижа“ и да разшири обхвата й. Същността на приемната грижа се изразява във временно предоставяне на грижи в домашна среда на деца и юноши, които поради различни причини не могат да бъдат отглеждани в биологичното си семейство.