Годишен отчет на дейността си направи Апелативна прокуратура - Велико Търново. Докладът показва устойчиво добри резултати за срочност на разследването и качество на прокурорските актове, поясняват за "Фокус" от пресцентъра на институцията.

Направен бе анализ за работата на прокурорите във всички етапи на наказателния процес, административната и контролно-ревизионна дейност и на обема на прокурорската дейност в апелативния район, който включва окръжните и районни прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Обсъдени бяха резултати и тенденции в противодействието на престъпността, фактори с актуално и дългосрочно решение за ефективността на органите на досъдебното производство и другите правоприлагащи органи, ангажирани с противодействието на престъпността.

Статистическите данни сочат, че за отчетния период прокуратурите от апелативния район са наблюдавали общо 30 441 броя преписки, от които решените са 28 771 броя, като се e запазила тенденцията на висок процент на решените преписки спрямо наблюдаваните – 94.5%. В срок до 1 месец са решени 28 533 броя преписки, което показва висок дял от 99.1% на решените преписки в едномесечен срок.

Броят на всички наблюдавани досъдебни производства е 24 656 броя. Решени са 18 668 броя досъдебни производства, като в едномесечен срок - 17 974 броя или 96%.

През 2022 година прокурорите от Апелативния район са внесли в съдилищата 4 152 броя прокурорски актове, като от тях: обвинителни актове – 2 154 броя, споразумения – 1 491 броя и предложения по чл.78а НК – 507 броя.

Осъдителните и санкционни решения са 4122 броя или 94.96 % от общия брой, а осъдените и санкционирани лица са 4343 броя.

С влязъл в сила съдебен акт са санкционирани 4 146 лица, което е 95% от общия брой осъдени и санкционирани лица.

Оправдателните присъди и решения са 2.38% от внесените през годината прокурорски актова, а оправданите лица - 2.74% от осъдените и санкционирани лица през годината. Уточнено бе, че оправданите лица с влезли в сила оправдателни присъди и решения са 2.34 % от осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт.

Делът на върнатите дела от внесените прокурорски актове е 2.17 %.

През 2022 година в прокуратурите от апелативния район са получени за привеждане в изпълнение влезли в сила присъди и споразумения общо за 2452 лица с наложени наказания, подлежащи на изпълнение. Наложените наказания са: доживотен затвор – 2 броя; лишаване от свобода – 934 броя; лишаване от права - 1041 броя; пробация – 543 броя и обществено порицание – 117 броя. Всички присъди са приведени до 5 дена, като за 85% от присъдите е получено потвърждение за началото на изпълнението.

На територията на Великотърновски апелативен район се помещават три затвора и три затворнически общежития. В тази връзка е създадена отлична организация, свързана със задължението на упражняване на надзор на местата за лишаване от свобода. Прокурори от ОП в Плевен и Ловеч по предварително определен график посещават затворите и ЗО, изслушват затворниците и приемат жалби от тях.