95–годишна жена е в тежко състояние, с хематом и опасност за живота след нанесен и побой от нейния внук. Това съобщи за Агенция "Фокус" прокурор Атанас Илиев, от Районна прокуратура.  Касае се за нанесени два последователни побоя над нея. След последния деецът си ляга да спи.

На сутринта жената, която се грижи за възрастната баба, я намира в безпомощно състояние, с разхвърляни окървавени дрехи край нея. Тогава се обажда на тел. 112. Когато лекарите идват, нейният внук побойник казва, че няма нужда да се взима в болница, защото тя искала да си умре вкъщи.

Той заявил това и пред разследващите. В момента мъжът е задържан за 24 часа, предстои до края на деня прокуратурата да му повдигне обвинение и да го задържи за още 72 часа, каза прокурор Илиев.

Извършителят е бившият полицай Иван Дачев, син на бившия кмет на община "Марица" Запрян Дачев.

Възрастната жена е живяла в един апартамент с него. Работното обвинение на прокуратурата срещу него е по член 128 от НК, за тежка телесна повреда. В хода на разследването се събират още доказателства за превалифициране на обвинението в "домашно насилие срещу беззащитно лице". Възрастната жена е в болница и в кома.  

Иван Дачев е работил в Трето районно управление на МВР. Той е бил уволнен от един от бившите директори на ОД на МВР Тодор Чонов, който в момента е зам.-кмет по транспорта.

Дачев е бил отстранен след сигнали срещу него заради манипулации по време на изпълнение на служебните си задължения. Той е проверяван от Инспектората на МВР и за осъществяване на нерегламентирана търговска дейност, тъй като по време на работа е зареждал машини за кафе.

Преди време срещу Дачев е образувано и досъдебно производство за дребно хулиганство, заради разпра с шофьор и неосигурено му предимство на пътя. Тогава също е бил във видимо неадекватно състояние, държал се нагло и отказал на катаджиите да бъде тестван за алкохол и наркотици. За това е бил отведен в ареста на районното, в което някога работил.

През 2020 година Иван Дачев бе едно от лицата на протестите в Пловдив, като се представяше за репресиран.