Близо 950 милиона лева са инвестициите по европейски проекти в област Бургас за периода 2014-2020 година. Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от Областния информационен център в Бургас, предаде репортер на Агенция "Фокус". По време на нея беше представен напредъкът във финансовото изпълнение по оперативните програми за посочения период.

"Общо в областта са подписани 2 545 проекта за програмния период 2014-2020, които възлизат на обща стойност 948 милиона лева. т.е. инвестициите в региона са за близо 1 милиард. Броят на бенефициентите е 2 109. Най-много проекти са одобрени по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" – 2 094, а общата им сума възлиза на 98 милиона лева.  Големият брой проекти по тази програма се дължи на компенсаторните мерки, които бяха обявени за преодоляване икономическите последици от пандемията. Една от най-търсените процедури по тази програма е за стартирането на нов бизнес", обясни Антон Ковачев, експерт "Информационно обслужване и услуги" към ОИЦ - Бургас. 

Следваща по брой проекти в област Бургас е Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ – 173, а общата им стойност възлиза на 41 милиона лева.

"Това са проектите, свързани с по-добра трудова заетост, с деинституционализацията и други. По Оперативна програма "Морско дело, рибарство и аквакултури" са подписани 151 проекта за около 60 милиона лева, а по Оперативна програма "Региони в растеж", чието мото беше "За едно по-добро място за живеене", средствата са за около 41 милиона лева. Тук се включват всички процедури, които са свързани с подкрепа на регионалната, социалната, пътна и здравна инфраструктура", добави Ковачев. 

По Оперативна програма "Околна среда" за периода са реализирани 16 проекта за 49 милиона лева. "Тук е включен големият интегриран воден проект в област Бургас – почти 90% от сумата е за него. Крайният срок да бъде изпълнен е до 2024 година. Другите проекти са свързани с биоразнообразието, превенция на риска от свлачища и наводнения, качеството на атмосферния въздух и други. По Оперативна програма "Храни" са подписани 15 проекта – тя е насочена към най-уязвимите групи", каза още Антон Ковачев. 

В Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в областта има 14 проекта за програмния период, а в ОП"Транспорт и транспортна инфраструктура"– 4.

Разпределението на проектите по общини сочи, че най-много са в Бургас – 1505, след това в Несебър –  404, Поморие – 156 и Созопол – 104.