След като преди две години, 95-годишният Георги Милушев от Смолян изработи бюст-паметник на Васил Левски, сега той е направил такъв на Георги Сава Раковски. Това стана ясно на днешното заседание на Общински съвет – Смолян, в което бе приета докладна записка за поставянето на монумента на площадното пространство през Военния клуб в града, предаде репортер на "Фокус“. Предложението бе прието единодушно от общинските съветници в Смолян.

Авторът на бюст-паметника на великия българин, Георги Сава Раковски го е изработил в реални физически измерения. Авторът е получил отлични атестации за изработката му от художника Иван Пеев, скулптура Рашо Митев, скулптора Ангел Бебелеков и архитект Аврам Каджебов. Авторски колектив смята, че паметникът е добре балансиран, има добър естетически вид. Общински експертен съвет към Устройство на територията към община Смолян е съгласувал проекта и местоположението, както и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело“, Иван Кожухаров, се посочва в докладната записка.  

Общинският съветник, инж. Димитър Кръстанов заяви от името на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, че подкрепят поставянето на бюст-паметника на Раковски в Смолян, който е виден идеолог на българското национално освободително движение. По думите му, той е един от най-високо образованите българи в борбата за независимост. "Името му се поставя редом до Левски и Ботев и ще бъде чест, за нас през Военния клуб да се постави такъв паметник“, посочи инж. Кръстанов. Той изказа искрената се благодарност на председателя на инициативния комитет за поставянето на монумента и автор на паметника, Георги Милушев. "Той е доайен на родолюбивите дейности в нашия град и му пожелавам да има още такива идеи за архитектурното обогатяване на нашия град“, посочи още инж. Кръстанов.

95-годишният Георги Милушев също присъства на заседанието на Общинския съвет и благодари на съветниците, че са уважили неговата инициатива, но най-вече им благодари, че ценят българската история.   

Припомняме, че преди две години, Милушев собственоръчно изработи и паметник на Васил Левски, който е поставен на Стария център в Смолян, на едно от най-посещаваните и оживени места в града. Той бе отличен и с награда "Достоен българин“.

Нели ГЕРГЬОВСКА