94 мигранти са задържани за денонощието в област Стара Загора. Това каза по време на брифинг директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов, предаде репротер на "Фокус". Той уточни, че общо три групи с нелегални мигранти са задържани през последните 24 часа. Това се е случило при изпълнение на приоритетите на МВР и след издадена заповед от главния секретар Петър Тодоров от вчера на територия ОДМВР-Стара Загора е разпоредена специализирана полицейска операция по линия миграция. 

Ст. комисар Христов уточни, че в хода на операцията се проверяват адреси за които има данни, че предоставят услуги - краткосрочни и средносрочни на мигранти. Към настоящият момент са проверени пет адреса и 25 лица. По време на проверките до момента не са установени нарушения. В хода на операцията се установява контрол по главни пътища и магистрали на територията на област Стара Загора.

Вчера са били задържани две групи от мигранти. Първите седем души, определящи се като сирийци, са били превозвани от румънски гражданин. В ход са и действия по издирване на водач, превозвал група от 11 мигранти. 

Другата група мигранти, които е заловила полицията е от тази сутрин, когато около 5.00 часа 76 мигранти са били задържани на 177 километър на АМ "Тракия". След получена оперативна информация е спрян за проверка тежкотоварен автомобил с българска регистрация, който е бил управляван от български гражданин

"В товарният отсек на автомобила са установени мигрантите, които се представят за афганистанци. Общо седем лица са били прегледани от лекари, като три от тях са настанени в различни лечебни заведения в Стара Загора и Чирпан, поради дехидратация и изтощение от пътуването, без опасност за живота. Останалите лица са транспортирани към Районно управление - Чирпан. В момента се работи по оформяне на документите за настаняването им в Бежанския център в Харманли. Мигрантите са на възраст от 25 до 35 години. Водачът на камиона е задържан. Той е с чисто криминално минало. Има образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура - Стара Загора. По-късно през деня материалите по делото ще бъдат докладвани“, обясни старши комисар Лазар Христов. 

Рени АТАНАСОВА