Рекорден брой  туристи разгледаха средновековната крепост Царевец във Велико Търново на 1 януари. Това обобщават за Агенция  "Фокус" от Регионалния исторически музей в града.

От там уточняват, че в днешния слънчев първи ден на новата година архитектурно-музейният резерват се е оказал най-предпочитаното място за разходка стед стотиците хора, избрали старата столица за празничните дни. Освен многото индивидуални български посетители, на Царевец се качиха и десетки организирани групи от чужденци.

За четири часа обектът е разгледан от 902-а човека, като от тях българите са 487 души, 158 ученици, 33-а студенти и 20 деца до 7 години. Чуждестранните туристи са 204-а, от които 164 румънци, 30 турци, седем японци и трима французи.  

Царевец е единственият музеен обект в страната, който работи целогодишно. За петнадесети пореден път резерватът отвори врати на 1 януари точно в 12:00 часа, за да приеме официално първият посетител за новата година. През 2023-та това бе 9-годишната Александра Шопова от Чирпан, която news pic 2
© РИМ-Велико Търново
бе приветствана пред портите на крепостта от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов. Третокласничката, заедно с братчето, родителите си и техни семейни приятели разгледаха средновековната забележителност, придружени от  екскурзовод.

Малката Александра има интерес към българската историята и това бе поредното и посещение на Царевец. За музейната литература, която получи като подарък, тя благодари и каза, че ще я ползва за училищния проект, който готви през ваканцията. 

Луиза ТРАНЧЕВА