В сградата на Община Казанлък се проведоха консултациите за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии /СИК/ за предстоящите избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Стара Загора от местната администрация. Според разпоредбите на Изборния кодекс, в тях участват парламентарно представените в 47-то Народно събрание политически партии Коалиция "Продължаваме промяната“, Коалиция "ГЕРБ-СДС“, Партия "ДПС“, Коалиция "БСП за България“, Партия "Има такъв народ“, Коалиция "Демократична България – обединение“.

Със заповед на Кмета на Община Казанлък № 1281/05.08.2022 г. са образувани 90 избирателни секции на територията на общината, в т.ч секция в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски“ и подвижна комисия, в които ще могат да гласуват хората с увреждания.

В изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и Решение на РИК-Стара Загора в Община Казанлък ще има 8 секции, които са с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, на база на процентното представителство в Парламента, партиите в Казанлък ще участват със следните бройки в секционните комисии: Коалиция "Продължаване промяната“ – 180, Коалиция "ГЕРБ-СДС“ – 159, Партия "ДПС“ – 95, Коалиция "БСП за България“ – 90, Партия "Има такъв народ“ – 90, Коалиция "Демократична България – обединение“ – 90.

Кметът Галина Стоянова пожела успех на всички политически партии, които ще участват в изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Предложенията за съставите на СИК трябва да бъдат представени в РИК – Стара Загора до 1 септември.

Рени АТАНАСОВА