С ехограф от последно поколение разполага МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Апаратът ще служи за нуждите на Отделението по гастроентерология, което поема 90% от спешните случаи в десетте общини на областта, предаде кореспондент на "Фокус“. Новата техника ще позволи разширяване обема на извършваните изследвания, респективно подобряване качеството на диагностичния процес.

Ехографът представлява висок клас ултразвукова система за неинвазивна диагностика в гастроентерологията. Позволява многократност на изследването без странични ефекти спрямо пациента. Има висок процент чувствителност и специфичност при диагностика на стеатоза, фиброза и огнищни промени в черния дроб. При определени случаи ще бъде избегната инвазивната диагностична процедура – чернодробна биопсия.

Новият клас ехографска апаратура ще подобри диагностиката на дифузните чернодробни заболявания – хроничен вирусен хапатит В и С, стеатоза на черен дроб, неалкохолен стеатозен хепатит, които увеличават честота си сред възрастното население.

"След въвеждане на контрастната ехография очакваме намаляване на контрастните рентгенови изследвания, касаещи патологията на черен дроб“, пояснява началникът на отделението д-р Яна Колева.

Ехографът е производство на световния бранд Canon Medical Systems и покрива най-високите стандарти в областта на съвременна ултразвукова апаратура.

Стойността на модерната диагностична техника възлиза на над 200 000 лв., а средствата за него са осигурени от бюджета на болницата.

През последните години отделението се утвърди и като предпочитано място за специализация на младите лекари и в момента там се обучават двама бъдещи специалисти по гастроентерология.