По-малко оправдателни присъди при по-висока натовареност на служителите отчете за 2023-а година Апелативната прокуратура във Велико Търново. От институцията се похвалиха и с традиционно високия процент на решените преписки и досъдебни производства в едномесечен срок, предаде кореспондент на "Фокус“. Под шапката на институцията, ситуирана в старата столица, са окръжните и районни прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

Данните от годишния доклад сочат, че за отчетният период прокуратурите от апелативния район са наблюдавали общо 31 289 преписки, от които решените са 29 578, като се e запазила тенденцията на висок процент на решените преписки спрямо наблюдаваните – 95%. В срок до 1 месец са решени 29 264 броя от преписки, което показва висок дял от 99% на решените преписки в едномесечен срок.

Наблюдаваните досъдебни производства са 17 804, при решени 17 598, като 94% от тях - в едномесечен срок.

През 2023-а прокурорите от апелативния район са внесли в съдилищата 4069 прокурорски акта (обвинителни актове – 2 147 броя, споразумения – 1 513 броя и предложения – 409 броя). На съд са предадени 4379 лица.

Осъдените и санкционирани лица са 4157, като двама души са осъдени на доживотен затвор, а 933-а - на лишаване от свобода.

Оправдателните присъди и решения са само 79 броя за целия район, което е едва 2% от внесените през годината прокурорски актове.

От внесените в съдилищата прокурорски актове най-голям дял са за общоопасни престъпление – 50%; следвани от престъпления против собствеността – 17%; престъпления против дейността на държавните органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции – 7%; престъпления против личността -7% и престъпления против стопанството – 6%/

Особено внимание бе обърнато на борбата против престъпленията, свързани с наркотични вещества, като бе посочено, че на съд са предадени 667 лица. Акцент бе поставен и на борбата срещу престъпленията, свързани с домашно насилие , като бе изтъкнато, че обвинени пред съда са били 86 престъпни дейци.