851 са регистрираните украински бежанци на територията на Великотърновска област. От Областна администрация в старата столица уточняват за Агенция "Фокус“, че данните са от началото на военния конфликт до момента. Всички те са пълнолетни със статут на временна закрила. Това стана ясно на заседание на Областния кризисен щаб, ръководено от областния управител инж. Георги Гугучков.

На работната среща присъстваха ръководители на институции от региона, представители на общините, заместник областните управители Петя Райкова и Станислав Николов, главният секретар на областна администрация доц. Цанко Стефанов и експерти от ведомството.

Към днешна дата в региона, в държавни или общински бази, са настанени общо 65 бежанци както следва: в община Велико Търново - 10, в Свищов – 44, в Полски Тръмбеш – 9, а в  Стражица - двама. Тенденцията е към намаляване и задържане нивото на бежанците от Украйна, но ситуацията може да се промени към втора бежанска вълна след частичната мобилизация в Русия, предупреди областният управител.

Инж. Гугучков препоръча на кметовете да свикат общинските съвети по сигурност, за да са в готовност и уточни, че след изборите на втори октомври ще инициира среща между специалистите по отбранително-мобилизационна подготовка в кметствата и областна администрация. По думите му към момента няма пряка опасност за националната сигурност на България, но има някои рискове затова областта трябва да е подготвена за втора, по-голяма бежанска вълна.

Директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов докладва, че от началото на конфликта на територията на областта е създадена организация за регистрация на украинските граждани. Обособени са пет пункта в Районните управления във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Павликени и в сградата на служба "Миграция“ в областния център. Процесът продължава като средно на седмица се регистрират по петима бягащи от войната граждани. До момента отказ е направен на деветима души. Старши комисар Машов обаче изрично уточни, че някои от пребиващите в областта украински граждани се регистрират директно в Държаната агенция за бежанците.

Началникът на РУО във Велико Търново Розалия Личева информира, че само през септември към детските градини и училища в областта са насочени 11 деца, а от началото на войната до момента те са общо 54. Тя сподели за проблем, свързан с актуалните данни относно настоящия адрес на някои от украинските деца, което затруднява обхващането и задържането им в учебните институции.

От БЧК във Велико Търново съобщиха, че до първи септември при тях са се регистрирали 187 семейства на бежанци. Всички те са подпомогнати с храни, дрехи и хигиенни материали. На 16 ученици са предоставени помагала и учебни пособия, а в момента организацията помага на около три-четири семейства седмично.

Анжела Досева от Областната дирекция "Социално подпомагане“ коментира, че ведомството продължава да отпуска еднократна помощ в размер на 375 лв. на украински граждани със статут на временна закрила. Агенцията стартира и нов вид помощ – ваучер в размер на 100 лв. за всички лица, включително и деца, които имат съответния статут. Ваучерите ще бъдат предоставени до 31 декември тази година с възможност да се използват в двумесечен срок от получаването им във всеки един търговски обект в областта и в страната, но не по-късно от края а месец февруари 2023 година.

Областният кризисен щаб взе решение в двудневен срок да се актуализират всички данни за броя на украинските граждани в съответните общини, както и за възможностите за настаняване в областни, общински и ведомствени сгради, общежития и помещения, които са свободни и не са почивни бази. До 30 септември справката ще  бъде предоставена и в Министерски съвет.