Сред 84 млади поети избира журито новия носител на Златното яйце – голямата награда от Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“ 2023, предаде репортер на "Фокус".  Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора отбелязва 40-ото си поредно издание, за което кандидатстваха общо 88 поети от страната. Четирима от изпратилите свои творби обаче не са спазили строгия регламент на конкурса: навършили са 25 години в месеците преди отчитането на конкурса, въпреки това и техните произведения са представени на журито.

Рутинен е превесът на нежния пол сред участниците в поетичния конкурс - 64 момичета срещу 24 момчета. Тийнейджърите на възраст 18 - 21 години са преобладаващата част сред осмелилите се да споделят с публика своите стихове. Справката по населени места сочи, че поезия се пише във всички кътчета на страната ни. Традиционно София е с най-сериозно присъствие, догонвана от Русе, Пловдив, Велико Търново, Бургас и, очаквано, от града-домакин Стара Загора с 4-ма представители.

Резултатите ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 27 октомври, петък, от 18:00 часа в Градска художествена галерия. Освен награждаването публиката ще чуе и рецитал на отличените млади творци и ще бъде връчено "Златното яйце“.

Част от тържествената програма ще е форматът "Актьори срещу поети" – литературно-театрални опити с участието на лауреатите на конкурса Оля Стоянова, Мария Донева, Пламен Дойнов и артисти от Драматичен театър "Гео Милев".

Преди кулминацията ще премине и премиерата на стихосбирката "Алвеоли от хартия“ на Даница Христова, носител на Голямата награда от XXXIX Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев“ – Стара Загора 2022.

В програмата на конкурса и Есенните литературни дни е включена и срещата ден по-рано с Теодора Тотева и стихосбирката й "На сантиметър от чудото".

Поетическата работилница за млади поети и за журито на конкурса "Веселин Ханчев“ ще се проведе на 28 октомври, събота, от 10.00 часа в къща музей "Гео Милев“. Литературният форум е организиран от библиотека "Родина“, Община Стара Загора и Къща музей "Гео Милев“.