За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Време за равенство!“ и към кампанията се присъединява и Областна администрация – Русе, съобщиха от институцията.

Според областния управител Анатоли Станев институциите трябва да обединят усилията си с неправителствения сектор и да фокусират дейностите си върху превенцията на заболяването.

"Разпространението на инфекцията може да се сведе до минимум чрез правилна информационна кампания, която трябва да включва редица дейности, насочени предимно към най-уязвимите групи“, счита областният управител. Той благодари и на ръководството на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за отличното партньорство.

По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през миналата година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 000. В световен мащаб през 2021-а 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия. От 1986-а до 25-и ноември тази година в България са регистрирани общо 4 020 лица с ХИВ инфекция.

От началото на 2022-а са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства – 1,8:1. Колкото до Русенско, то данните на РЗИ сочат, че установените случаи за последните три години са 21, като най-много – осем от тях са от началото на тази година до момента.

Шестима от заразените в региона през 2022-а са мъже, а жените са две. Заболелите са на възраст между 19 и 44 години. През изминалата година най-възрастният заразен в област Русе е бил на 63-годшина възраст.

В ход е и кампания на РЗИ за превенция на заболяването. Днес от 16.00 до 18.00 часа мобилен екип на Регионалната здравна инспекция съвместно с Българския червен кръст /БЧК/ ще правят безплатни бързи тестове за ХИВ в "Мол-Русе“. Другата сряда от 09.40 до 11.30 часа тестове ще се извършват в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев“. Същевременно тестове се правят постоянно всеки делничен ден от 09.00 до 15.00 часа и в лабораторията на РЗИ, намираща се бул. "Придунавски“ 68. На място се извършват и изследвания за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети.

По предварителни данни в страната над 232 088 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към РЗИ-Русе от началото на годината до края на месец септември са тествани общо 231 души, от тях на място в кабинета – 153-ма, а на терен – 78. От всички изследвани 103 са жени, а 128 - мъже. През 2022-а за ХИВ и други сексуално предавани инфекции в кабинета са тествани общо 678 души.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. 94% от новите случаи с ХИВ – инфекция са се инфектирали по сексуален път (33% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 61% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 4,7% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 г., следвана от възрастовата група 40-49 г. – 29 % и 20-29 г. – 16%.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври 2022-а общо 2 160 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 129 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ – честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 година. За сравнение – средният показател за страните от ЕС е 3,3.