Районният съд в Дупница наложи ефективно наказание "лишаване от свобода“ на водач, управлявал автомобил след употреба на алкохол, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Присъдата е след постигнато и одобрено от съда споразумение между прокуратурата и обвиняемият мъж. Той получава и глоба от 500 лева, а осемте месеца затвор ще ги лежи при първоначално "общ“ режим. 43-годишният мъж от Дупница е лишен от правото за управлява моторно превозно средство за срок от 1 година.

Причината за присъдата е повторно нарушение. Мъжът е установен да шофира пиян на 11 април тази година в района на село Мламолово, община Бобов дол. Измерената концентрация на алкохол в кръвта му е била 1.97 промила на хиляда.

Мъжът е бил осъден и с влязла в сила присъда за подобно деяние, отново след споразумение, през 2018 година. Районният съд в Дупница е постановил дупничанинът  да плати в полза на държавата сумата от 1 000 лв., представляваща паричната равностойност на моторното превозно средство, послужило за престъплението, доколкото лекият автомобил не е негова собственост.  

Районен съд – Дупница одобри споразумение и наложи наказание на друг подсъдим от град Дупница, неосъждан, който се призна за виновен в това, че на 31 декември 2023 година, в град Дупница, по ул. “Княз Борис I“, срещу РУ-Дупница е управлявал моторно превозно средство, а именно товарен автомобил "Дачия“ с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,47 промила на хиляда - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, за което е съгласен да изтърпи наказание, определено при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно "Лишаване от свобода" за срок от 6 месеца, изтърпяването на което ще бъде отложено за срок от 3 години на основание чл. 66, ал. 1 от НК.

Съдът присъжда подсъдимият да заплати в полза на държавата сумата от 9 900 лева, представляваща паричната равностойност на МПС послужило за извършване на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, собственост на "К…“ ЕООД. Определението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок, считано от днес, пред ОС-Кюстендил.