Варненският апелативен съд измени присъда на Шуменския окръжен съд и намали наказанието на подсъдим за убийство, съобщиха от съда. Производството е второ по ред пред настоящата инстанция след като Върховният касационен реши отмени предходното решение и върна делото за ново разглеждане. Така отново предмет на въззивна проверка е присъда на Окръжен съд – Шумен, с която Исмаил И. е бил осъден на 12 години лишаване от свобода за това, че на 08.юни 2018 г. в шуменското село Лятно умишлено умъртвил Емине Р., като го е извършил по особено мъчителен начин и с особена жестокост. По това време деецът е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си.

Подсъдимият е глухоням по рождение и контактува с околните само с елементарни жестове. На 08.06.2018 г., той, пострадалата и още няколко души се черпели с алкохол. Жената си тръгнала, но установила, че й липсва телефонът и се върнала. Исмаил я последвал по улицата, нанесъл й множество силни удари и я душил. Оставил я, прибрал я и си легнал. Пострадалата била намерена от случаен минувач. Въпреки болничното лечение, 46-годишната жена починала след 18 дни. Безспорно доказана е причинно-следствената връзка между смъртта на жената и множеството нанесени й травми.

Според въззивната инстанция, Шуменският окръжен съд правилно е приел, че подсъдимият е извършил убийството, като е действал сам, без

съучастник. За разлика от предходния състав на Апелативен съд – Варна, настоящият съдебен състав смята, че травматичните увреждания, довели до смъртта на жената, са причинени само и единствено от подсъдимия. В рамките на упоритото си престъпно поведение Исмаил И. е разполагал с достатъчна възможност да осъзнае действията си и последиците от тях, и да допусне последвалия резултат. Особената жестокост и особено мъчителният начин, с които е извършено престъплението, са доказани с броя и силата на нанесените удари, и със страданията на жертвата.

Варненският апелативен съд обаче съобрази, че Шуменският окръжен съд не е взел предвид смекчаващите отговорността обстоятелства - чистото съдебно минало, личността и здравословното състояние на подсъдимия – той е с 80% трайно намалена работоспособност. Ето защо този справедливо е той да бъде лишен от свобода за период от 8 години. Първоинстанционната присъда в гражданско-осъдителната си част остава в сила: Исмаил И. трябва да заплати на 4-мата граждански ищци общо 200 хиляди лв. обезщетения за причинени неимуществени вреди.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.