77-годишна жена от Чепеларе е обявена за общодържавно издирване. Това съобщи за Агенция "Фокус“ директорът на ОДМВР – Смолян, ст. комисар Костадин Пачеджиев. "Елена Паскова е излязла от дома си на 9 януари в 11.00 часа, за да си вземе пенсията и оттогава следите й се губят. Тя страда от деменция и рядко вдига телефона си, но към 17.30-18.00 часа на същия ден, синът й успява да се свърже с нея. В краткия разговор тя споделя, че е близо до река, но не може да се ориентира къде точно се намира. Мъжът веднага е подал сигнал в полицията и е задействана процедура по издирване, включително и със следово куче. Освен в района на реката, жената се издирва и в района на пистите на Мечи чал. Вчера през целия ден, въпреки тежките метеорологични условия близки на жената и полицаи са участвали в издирването до 22.00 часа, но без резултат. Днес отново около 20 служители на районното управление и близки на изчезналата претърсват районите около Чепеларе. Задействана е и процедурата по установяване на местоположението й чрез локализиране по мобилния й телефон. Установена е клетката, която е в района на Мечи чал и зато там се извършва претърсване“, обясни ст. комисар Пачеджиев.

"Фокус“ припомня: Това е трети случай на изчезнал човек в област Смолян от два месеца насам. Асен Цанков Анджеров на 73 години, от гр. Златоград бе обявен за общодържавно издирване по молба на близките му, тъй като от 10 ноември е в неизвестност. Издирването на мъжа продължава, но без резултат за сега.

От 30 декември полицията в Смолян издирва и Захаринка Стоянова Караджова на 82 години от Смолян, по молба на близките й. Тя е напуснала дома им на 22 декември. По данни на близките, тя не изчезва за първи път. "Характерно за нея е изчезването на известно време. Тя е приспособима, помага на възрастни хора, влиза в дома им и остава там за известно време. Води скитнически начин на живот. Имало е случаи, в които не се е връщала с месец, дори и два“, каза още ст. комисар Пачеджиев и уточни, че и тримата издирвани страдат от деменция.

Нели ГЕРГЬОВСКА