75 жилищни сгради в Община Стара Загора ще се борят за обновяване, съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Два дни преди изтичане на крайния срок Община Стара Загора подаде документите на желаещите да се включат в първия етап на процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. 75 са допустимите многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г. Те са на обща стойност 117 363 906.68 лева и РЗП 383 973.16 кв.м. жилищна площ.

Одобрените сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ, а основната цел на програмата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради. Това включва достигане на клас на енергопотребление "В“ на многофамилните жилищни сгради, намаление на енергийното потребление на страната, както и редуциране на емисиите на парникови газове. С изпълнението на мерките се цели постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, подобряване на условията и качеството на живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

Ще има прием на проекти и по втори етап от реализирането на подмярката, но в него безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи и ще стартира след края на текущата процедура. Кандидатстването ще приключи на 31.12.2023 г.

Рени АТАНАСОВА